Meni Zapri

Egipčanski misterij

Prebujanje v svetlobo (Egipčanska knjiga mrtvih)

Zvočna radiofonska meditacija (radijska igra), Radio Maribor, 2002

Vili Ravnjak se je z staroegipčansko mistiko in magijo, predvsem z njihovo Knjigo mrtvih, raziskovalno ukvarjal več let. Sprva je nameraval po Anijevem papirusu iz 18. dinastije (čas okrog 1450 pr. n. št.) napraviti scenarij za gledališko uprizoritev v svojem obredno-mitološkem gledališču, ki ga je začel snovati leta 1996. Vendar je zadevo kasneje opustil. Iz gradiva, ki mu je v času študijskih in umetniških priprav na ta projekt ostalo, je napisal knjigo Prebujanje v svetlobo, ki je izšla leta 2002. V njej je objavljen tudi gledališki scenarij Egipčanski misterij, po katerem je nastalo besedilo za radijsko igro Prebujanje v svetlobo. Radijska izvedba je v prilagojeni obliki (kot drama) izšla pod naslovom Egipčanska vrata v knjigi Misterijsko gledališče leta 2012.

Radijska igra je bila posneta na Radiu Maribor spomladi 2002, premierno pa je bila predvajana 24. septembra 2002. V njej nastopajo igralci in igralke Drame SNG Maribor: Peter Ternovšek – Ani, Kristijan Ostanek – Tot, Mirjana Šajinović – Izida, Maja Gal Štromar – Neftida, Irena Varga – Boginja ur. Dramski tekst je zrežiral Vili Ravnjak sam, avtor glasbe in zvoka je bil skladatelj Mitja Reichenberg, tonski posnetek je napravil Ivo Smogavec, fonetiko je vodila lektorica Metka Damjan, urednica in producentka je bila Lučka Gruden.

Eden najpomembnejših delov staroegipčanske posmrtne mistike je bilo pokojnikovo obredno potovanje skozi onostrastvo oz. podzemlje. Na tej poti, ki je bila prepredena s številnimi iniciacijskimi (demonskimi) preizkušnjami, so pokojnika spremljala zaščitna božanstva, dokler ni s Sončevo barko, s katero je »plul skozi noč«, prispel pred boga Ozirisa, kjer je bila v »dvorani dveh resnic« določena pokojnikova posmrtna usoda oz. prebuditev v večno svetlobo (vnovično rojstvo).

Tako egipčanska kot tibetanska (in druge) knjige mrtvih so predvsem »knjige živih«. Gre za simbolične diagrame evolucije duše. Predstavljajo iniciacijske stopnje duhovne alkimije (očiščenja in preobrazbe), ki prebujajo človekovo nesmrtnost, razsvetljeno zavest, ki jo lahko spoznamo v trenutku smrti, ali pa že v času življenja med meditacijo.

V gledališki scenarij oz. v radijsko igro Prebujanje v svetlobo je vključen tudi berlinski papirus Pogovor utrujenega človeka s svojo dušo iz 12. dinastije (okrog leta 2000 pr. n. št.), ki predstavlja realno življenjsko stisko, v kateri se je znašel duševno strt človek (anonimni stari Egipčan).

Prebujanje v svetlobo