Meni Zapri

Meditacijska skupina

Meditacijska skupina »Lotosov cvet«

»Uvidi praznino in imej sočutje!«
(Milarepa, tibetanski mistik)

Ena glavnih duhovnih dejavnosti Vilija Ravnjaka v zadnjih petindvajsetih letih (od leta 1997 dalje) je vodenje meditacijskih skupin. Včasih so bile te skupine majhne, včasih velike. Največjo skupino so predstavljale Javne skupinske meditacije za razvoj miru in sočutja v Mariboru med letoma 2010 in 2018, ko se je meditacij občasno udeleževalo tudi do sto ljudi. Najdlje časa delujoča z vsakodnevno meditacijsko vadbo je bila zen skupina (zendo), ki je v Mariboru delovala med letoma 2008 in 2018. Leta 2012 so se na Pohorju začeli Meditacijski umiki v tišino (ritriti), posvečeni večdnevni intenzivni meditacijski vadbi, ki običajno potekajo štirikrat letno. V desetih letih (2012–2022) jih je bilo 35.

Spomladi leta 2019 je začela delovati sedanja Meditacijska skupina oz. satsang/zendo Duhovne šole, kakor se je na začetku imenovala. Skupino sestavljajo nekdanje učenke in učenci Duhovne šole ter udeleženci meditacijskih umikov v tišino (ritritov). Gre za svobodno (neformalno) duhovno skupnost, katere članice in člani si delimo skupne duhovne vrednote ter podoben način meditiranja; s skupinsko vadbo drug drugega podpiramo pri poglabljanju meditacijske prakse in utrjevanju zavestne navzočnosti. Gre za sproščeno in odprto skupino, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in zaupanju.

Duhovna filozofija in praksa skupine je »srednja pot«, ki izvira iz mahajana budizma in zena, v katerega središču sta pojma praznine in sočutja. Do duhovnosti in življenja gojimo realističen, sprejemajoč in razumevajoč odnos. Trudimo se živeti po načelih nenasilja, nesebičnosti, strpnosti in miroljubnosti. Razvijamo notranjo nevezanost (energetsko osvobojenost) in zavestno navzočnost (osredotočenost na sedanji trenutek, biti zavestno tukaj in sedaj).

Skupina ima organizirane redne poldnevne ali celodnevne meditacijske treninge (zendo srečanja) v Mariboru enkrat ali dvakrat na mesec in štirikrat do petkrat na leto večdnevne meditacijske umike (ritrite) na Pohorju. Program vadbe obsega sedečo meditacijo, hoja meditacijo, jogijski energijski trening, mantra meditacijo in sorodne metode. Temelji na znanjih Duhovne šole. Vadbene tehnike so opisane v knjigi Vilija Ravnjaka Meditacijski vodnik Duhovne šole.

Čeprav je Meditacijska skupina v osnovi namenjena učenkam in učencem Duhovne šole, se ji lahko pridružijo tudi drugi meditanti/tke, ki vadijo zazen in vipassano oz. kakšno drugo podobno obliko meditacije ali pa jogijsko energijsko meditacijo (po predhodnem osebnem intervjuju z učiteljem).