Meni Zapri

Reiki

Šola mističnega reikija Vilija Ravnjaka

Sprejem novih učencev od jeseni 2024 dalje.

Opredelitev pojma in metode reiki


Reiki (rei – vesolje, ki – življenjska energija) je tradicionalna japonska veščina polaganja rok in telepatskega mentalnega zdravljenja s kozmično (bio)energijo. Danes predstavlja eno izmed vej v alternativni oz. komplementarni medicini. Opredelimo jo lahko kot psihofizično meditacijo oz. duhovno metodo zdravljenja telesa in uma.

V odnosu do uradne medicine predstavlja dopolnilno obliko zdravljenja oz. naravni način duhovno-energetske podpore (antistresno delovanje, odpravljanje psihičnih blokad, revitalizacija in razstrupljanje, spodbujanje samozdravljenja organizma …). Sicer pa je največja moč reikija v spodbujanju človekove duhovne rasti. Reikiranje učinkuje kot spodbujevalec mehkih duhovnih transformacij in samozdravljenj (telesnih, duševnih, duhovnih), kar postopoma vodi v celostno preobrazbo in novo integracijo človekove osebnosti ter načina vsakdanjega življenja.

Reiki se prenaša s telesnim dotikom prek rok (dlani) ali z mentalnim (telepatskim) prenosom energije prek tretjega očesa. Sicer pa je središčna točka reikija srčna čakra, kar pomeni, da reiki zaznavamo kot energijo sočutja, nesebičnosti, radosti in zdravja.

Osnovni prijem reikija je polaganje rok po telesu, bodisi po svojem ali od druge osebe. Gre za prastaro zdravilsko (psihoenergijsko) veščino, za najbolj naravni izraz prenašanja življenjske energije in spodbujanja procesov samozdravljenja ter samosprejemanja (ozaveščanja sebe). Človeški um in z njim civilizacija sta se začela razvijati, ko smo začeli uporabljati roke. Iniciacija v reiki je zato tudi vrnitev k izvorom nastanka človeka tako v konkretnem kot simbolnem pomenu. Z vsako iniciacijo podoživimo svoje duhovno rojstvo in se bioenergetsko prerodimo (obnovimo, pomladimo).

Prenašanje reikijskega znanja in iniciacij


Reiki je izvorno budistična (vadžrajana) metoda duhovnega zdravljenja in spodbujanja notranje osvoboditve (razsvetljenja). Njegove korenine segajo daleč nazaj v zgodovino. Za njenega novodobnega odkritelja velja Japonec Mikao Usui v dvajsetih letih 20. stoletja. Na Zahodu se je reiki začel širiti v osemdesetih letih, v Sloveniji pa v začetku devetdesetih let 20. stoletja.

Vili Ravnjak se je začel ukvarjati z reikijem v jeseni leta 1991, ko je prejel prvo iniciacijo. Leta 1996 je postal učitelj reikija in odtlej bolj ali manj stalno podeljuje reiki iniciacije ter uči veščine duhovno energijskega dela. Med letoma 1996 in 2001 je vodil Šolo mističnega reikija (učne vsebine tega obdobja so predstavljene v njegovi knjigi Smaragdna pot, 1999, 2021). Od leta 2002 je znanje reikija posredoval občasno in individualno. Med letoma 2013–2020 je iniciiral predvsem učence svoje Duhovne šole.

Z letom 2023 se je vrnil k prvotni zasnovi Šole mističnega reikija, s tem, da je način in obseg učenja prilagodil duhu in potrebam današnjega časa. Sestavil je program dveh učnih smeri:

 • osnovni program (za tiste, ki želijo reiki uporabljati kot dopolnilno metodo dela na sebi),
 • intenzivni program (za tiste, ki se želijo ukvarjati z reikijem bolj poglobljeno, torej delovati tudi kot terapevti in učitelji reikija).

Obe smeri temeljita na treh iniciacijskih stopnjah (telesni, mentalni in spiritualni), razlikujeta pa se po obsegu teoretičnega in praktičnega znanja, predvsem pa po vadbenih obveznosti, ki jih imajo inicianti posamezne stopnje.

Vili Ravnjak uči tradicionalni način iniciiranja in prenašanja reikija po rodovniški liniji, ki se začenja z Mikaom Usuijem, nadaljuje s Chujirom Hayashijem in Hawayo Takata. Je šesti učitelj Usuijeve reiki linije, vsi njegovi inicianti pa so v rodovniški liniji sedmi.

Iniciacije v reiki učencem/kam omogočajo, da

 • spoznajo in izkusijo delovanje reiki energije na sebi in na drugih ter v različnih življenjskih situacijah,
 • prebudijo sposobnost dajanja reikija sebi in drugim v obliki psihoenergijske pomoči za sproščanje psihofizičnih napetosti, lajšanje in zdravljenje telesnih bolezenskih stanj, osvobajanje čustvenih travm, miselnih blokad …,
 • pospešijo svojo osebnostno in duhovno rast ter utrdijo zavestno navzočnost (biti tukaj in sedaj).

Poleg reikijskega znanja Šola mističnega reikija Vilija Ravnjaka posreduje učencem tudi druge duhovno energijske metode, predvsem jogijsko-tantričnega in budističnega (vadžrajana) porekla.

V reiki prve stopnje so lahko iniciirani vsi, ki so starejši od 15 let. Za iniciacijo druge in tretje stopnje morate biti starejši od 20 let. V času iniciacije in prejema reikijskega znanja morate biti telesno in duševno povsem zdravi.

Kandidati/tke za terapevte in učitelje reikija morajo biti stari med 25 in 40 let, se ukvarjati z meditacijo in z eno od telesno-energijskih tehnik (hatha joga, tai či, aikido, nanbudo …).

Ob prijavi za iniciacijo je potrebno priložiti življenjepis in opraviti osebni intervju z učiteljem. Sprejetih je omejeno število prijavljenih. Nova učna skupina se po navadi oblikuje enkrat na leto ali na dve leti (odvisno od števila učencev).

Šolnine ni, se pa priporoča prostovoljni prispevek.

Podrobnejše informacije o izvajanju reikija najdete v knjigi Vilija Ravnjaka: SMARAGDNA POT ALI POTOVANJE K NOTRANJEMU UČITELJU, druga izdaja, Založba Pivec, Maribor, 2021.

Program iniciacij in učenj na posameznih stopnjah


Iniciacije in osnovno seminarsko učenje na prvi in drugi stopnji traja praviloma dva dni, na tretji stopnji pa en dan. Dodatna učenja se izvajajo po dogovoru. Med prvo in drugo iniciacijsko stopnjo je najmanj pol leta premora, med drugo in tretjo stopnjo pa eno leto premora. V tem času morajo učenci delati z reikijem sami po dogovorjenem programu.

Prva stopnja: FIZIČNI REIKI (ŠODEN)

 1. Štiri iniciacije.
 2. Teorija (osnovni pojmi reikija, naravne oblike zdravljenja, zgodovina reikija, študijska literatura).
 3. Praksa (polaganje rok po sebi in drugem; pripravljalni in zaključevalni postopki reikiranja; reikiranje živali, rastlin, dreves, kristalov …).
 4. Oblikovanje dnevnega duhovnega treninga (telesno reikiranje, druge energetske vaje).

Druga stopnja: MENTALNI REIKI (OKUDEN)

 1. Dve iniciaciji.
 2. Teorija (reiki simboli in mantre; psihoalkimija in mentalna magija; oblike duhovnega (samo)zdravljenja in transformiranja karme.
 3. Praksa (delo na sebi, delo na drugem, mentalni reiki v vsakodnevnih življenjskih situacijah, reiki samoanaliza).
 4. Oblikovanje dnevnega duhovnega treninga (mentalno reikiranje, samoanaliza …).

Tretja stopnja: SPIRITUALNI REIKI (ŠINPIDEN)

 1. Ena iniciacija.
 2. Teorija (mojstrski simbol reikija, osnove budistične filozofije).
 3. Praksa (meditacija s simbolom dai komio).
 4. Oblikovanje dnevnega duhovnega treninga (meditiranje z reikijem, druge energetske vaje).

Četrta stopnja: USPOSABLJANJE ZA TERAPEVTE IN UČITELJE REIKIJA

 • Seminarsko učenje iniciacijskih postopkov reikija.
 • Asistiranje učitelju pri podeljevanju iniciacij in vodenju reiki terapij.

Na četrto stopnjo so sprejeti samo učenci, ki so bili iniciirani v drugo in tretjo stopnjo pri Viliju Ravnjaku in izpolnjujejo ostale pogoje. Učenje poteka individualno in traja eno leto.

Peta stopnja: INTEGRALNA INICIACIJA (OBRED PREHODA)

 • Trimesečne predpriprave na podelitev iniciacije (program postopkov in duhovne vadbe se določi za vsakega kandidata/tko posebej).
 • Enodnevni obred (izvedba vseh sedmih reiki iniciacij).

Integralna iniciacija se lahko izvede po preteku petih let ali več od zaključka tretje stopnje. Namenjena je poglobitvi stika z reikijem in izvorno »svetlobo praznine«.